Zlatan Ibrahimovics karriär

Zlatan Ibrahimovic räknas till en av Sveriges främsta idrottsmän genom tiderna. I sin karriär har han hunnit spela för några av världens största klubbar – i världens bästa ligor. Nu börjar karriären lida mot slut, och landslagsskorna har han redan lagt på hyllan. Men hans prestationer på fotbollsplanen kommer sent att glömmas.

Klubbar Zlatan spelat i

Zlatan har spelat i en rad olika klubbar. Som tonåring inledde han sin proffskarriär i Malmö FF, för att sedan gå via Nederländerna, Italien, Spanien, Frankrike till England, som i nuläget ser ut att kunna bli det sista stoppet i hans karriär, även om det är osäkert.

Malmö

I slutet av säsongen plockades han upp till Malmös A-lag. Det var dock i samma skede som Malmö åkte ner till Superettan, så inget större avtryck hann göras på den korta tiden. Nästkommande säsong fick Zlatan snabbt ett genombrott och ansågs vara en viktig orsak till att Malmö FF flyttades upp till Allsvenskan efter säsongens slut. Hans attityd gav minst lika många rubriker som hans fotbollsspelande under den här perioden.

År? 1999 – 2001

Ajax

Zlatan hann göra ett starkt avtryck under säsongen i Superettan – så starkt att han såldes som Allsvenskans dyraste spelare (någonsin) till Nederländska Ajax. Han lyckades inte riktigt etablera sig på en gång i det nederländska laget och avslutade sin första säsong i det nya laget med sex mål på 24 matcher. Sakta men säkert skulle han dock komma att ses som den självklara centrala anfallaren. Under sin sista säsong med laget gjorde han 13 mål på 22 matcher.

År? 2002 – 2004

Juventus

Tiden i Juventus var turbulent. Laget tog visserligen två ligatitlar i följd med Zlatan som anfallare, men de både pokalerna skulle komma att fråntas laget efter att italiensk polis upptäckt domarmanipulationer. Juventus, Lazio, Fiorentina och Milan anklagades alla för att ha valt ut lojala domare och linjemän för att påverka matcherna i sin favör.

År? 2004 – 2006

Inter

Efter att skandalerna uppenbarat sig flyttades Juventus ner till Serie B, Italiens andraliga. I samma veva flyttade Zlatan till Inter som inte hade varit inblandade i härvan. I Inter blev han en stjärna direkt och var avgörande för att laget skulle komma att vinna tre ligatitlar på raken. Den sista säsongen kunde han dessutom glädja sig åt en vinst i skytteligan.

År? 2006 – 2009

Barcelona

Ett av världens största lag idag – och var det då också. Tiden i Barcelona var dock inte den bästa i hans karriär. Visserligen blev det en ligatitel, men Zlatan hade svårt att komma in i laget och hamnade i flera dispyter med dåvarande tränaren Pep Guardiola. Efter endast en säsong lämnade han Barcelona för AC Milan.

År? 2009 – 2010

AC Milan

I den givna situationen kunde Milan köpa Zlatan till ett billigt pris – en affär som de troligen inte ångrar idag. Väl tillbaka i Italien blev han snabbt omtyckt och förde klubben till en ligatitel i sin debutsäsong. Nästkommande säsong i klubben var riktigt målrik för honom, med 28 mål på 32 matcher. Trots de många målen skulle det inte komma att bli någon ligatitel den gången.

År? 2010 – 2012

PSG

Zlatan hade nu hunnit bli över 30 år gammal, men köptes trots det för en mycket stor summa av nyrika PSG, som har starka finansiärer bakom sig. Affären skulle visa sig ge resultat med en gång, då Zlatan både vann ligatiteln och skytteligan samma år. Under nästkommande säsonger i klubben hade han mycket goda målfacit.

År? 2012 – 2016

Manchester United

Svensken spelar idag för Manchester United men har nog inte kunnat göra lika starkt avtryck i Premier League som han hoppats på. Ganska tidigt i säsongen åkte han på en skada som han ännu inte återhämtat sig från. Hur länge Zlatan stannar i Manchester United – och om det blir hans sista klubb eller inte – återstår att se.

År? 2016 –