Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic föddes år 1981 i Malmö, Sverige. Han anses vara Sveriges absolut bästa spelare genom tiderna. Han har spelat runt om i världen i alla möjliga stjärnklubbar, med alla möjliga av världens bästa fotbollsspelare. Han hyllas av hela världen då han anses som en väldigt speciell spelare. Frågar man folk runt om i världen vad de känner till om Sverige, är det inte helt ovanligt att de svarar Zlatan Ibrahimovic. Han har alltid kört sitt race och struntat i vad andra tycker och tänker. Detta gjorde att han inte var speciellt omtyckt i fotbollslagen som liten, men har varit anledningen till vart han befinner idag, han är en av världens absolut bästa fotbollsspelare.

Bakgrund

Russia-Sweden_2015_(18)

Bild: Wikipedia

Han växte upp i den lilla stadsdelen Rosengård, som ligger i Malmö. Han växte upp med sin pappa från Bosnien, och sin mamma som var från Kroatien. När Zlatan var liten skiljde sig föräldrarna och Zlatan bodde endast hos mamman, men flyttade sedan till sin pappa.

Hans uppväxt var allt ifrån enkel, då han växte upp under svåra förhållanden och familjen hade nästan inga pengar alls. Hans mamma slet och stressade för att lyckas få ihop tillräckligt med pengar för att kunna försörja sig och familjen. Han blev slagen som liten och hade en dålig relation med sin pappa under Balkankriget, där hans släktingar var på flykt. Han hade det heller inte så lätt i skolan då han lätt hamnade i bråk och fick ofta gå och prata med rektorn. Inte heller i fotbollslaget hade han det lätt. Han började spela fotboll i Malmö BI som femåring. Där var det många bråk med tränare som tyckte att han tog för mycket plats och hade en dålig attityd. Inte heller spelarna accepterade honom och han blev utfryst i laget. Han var en naturbegåvning vilket alla som tittade på kunde  se. Han spelade i Malmö BI, BK Flagg och FBK Balkan fram till år 1994. Han var spelaren som gjorde nästan alla mål och dribblade och fintade. Detta var inte något de andra spelarna och deras föräldrar uppskattade och många av de ville inte att Zlatan skulle spela kvar i klubben då han var självisk och inte passade in med de andra spelarna. År 1994 blev Zlatan värvad till Malmö FF vilket är ett av Sveriges bästa fotbollslag.

Eftersom att Zlatan hade en så pass tuff uppväxt som han hade, behövde han något att sysselsätta sig med. Detta blev fotbollen. Han spenderade många timmar om dagen utanför huset med en fotboll, där han tränade dribblingar och trix. Detta blev något han ägnade sig åt och använde nästan all sin lediga tid till. Han fastnade verkligen för fotbollen och tränade för att hela tiden bli bättre.

Boken jag är Zlatan Ibrahimovic

År 2011 släppte Zlatan en självbiografi vid namn Zlatan Ibrahimovic, som han skrev tillsammans med David Lagercrantz. I boken berättar han bland annat om den tuffa uppväxten, genombrottet o Malmö FF och om delar av fotbollskarriären. I boken kritiserar han många som han tycker betett sig dåligt, men han hyllar även folk som betytt mycket för honom. Den blev snabbt en succé och redan första månaden hade boken sålt 415 000 exemplar. Den blev även nominerad till Augustpriset som årets fackbok.