Vilka idrotter har flest utövare i Sverige? Vilka är populärast?

sport

Svenska folket är generellt väldigt intresserade i sport. Vi tittar på sport på TV, men det är också otroligt många som går och ser sporter live. Det är till och med så att många åker till andra länder för att uppleva sport i en annan kultur, till exempel för att kolla på när favoritfotbollslaget spelar match på hemmaplan. Det finns otroligt många sporter som utövas i Sverige, det finns alltid något för alla. Vissa sporter är lite lugnare medan vissa sporter kräver mer energi och styrka. Enligt Wikipedia.se är det ungefär 3 185 000 stycken i åldrarna 6-80 år som är medlem i en idrottsförening. Utav dessa är det ungefär 2 936st som är aktiva på landslagsnivå. Vilken idrott som är störst i Sverige beror på vem man frågar. Enligt Wikipedia.se är det fotboll, innebandy och golf som är störst. Men enligt sportskribent.se är det hockey, bandy, fotboll och innebandy som är störst.

Fotboll

Fotboll är den som av de flesta anses som den absolut största sporten i Sverige. Det finns ingen annan sport i Sverige som involverar så många människor som fotboll gör. Först och främst är det två hela lag som behövs för att spela. Vid planen finns även tränare och domare. Fotboll lockar även otroligt många åskådare som befinner sig antingen på läktaren för att se matchen live, eller framför Tv:n. Förutom detta är många involverade på ett annat sätt, nämligen på bettingsidor, casinon med odd-spel. Folk satsar pengar på bland annat vilket lag som vinner matchen, vem som gör flest mål och vilket lag som får flest inkast. Fotboll är stort i hela världen.

Innebandy

Innebandy är en sport som är otroligt stor i Sverige, med många utövare. Dock är sporten inte lika stor i resten av världen. Många tror att innebandy är samma sak som bandy, förutom att innebandy spelas inomhus på golv och inte på is. Detta är inte fallet då dessa två sporter är helt olika och har inte alls samma regler.

Hockey

Ishockey är en perfekt sport för ett land som Sverige då vi har kalla vintrar med is som man kan åka skridskor på. Nu för tiden spelas hockeymatcher oftast inomhus i ishallar, vilket gör att alla länder har möjlighet att spela hockey, och inte bara de med kallt klimat. Precis som fotboll är hockey en sport som involverar många, både publik, men också bettingsidor där de spelar på resultat.

Golf

Golf är en sport som spelas utomhus och går ut på att med hjälp av olika klubbor slå en boll så att den landar i ett hål som är placerat i slutet av banan. I Sverige spelas golf under sommarhalvåret eftersom att det inte går att spela när det ligger snö på marken. Spelare på högre nivå flyttar ofta utomlands under vintern för att ha möjlighet att träna.

Bandy

Bandy är en sport som spelas på is. Bandyplanen är större än vad hockeyplanen är, och spelas i de allra flesta fall utomhus på vintern. Sverige är ett av länderna i världens som är bäst på bandy.