Svenska idrottsgalan

Den svenska idrottsgalan är en gala som hålls i januari varje år. Galan är som en svensk version av Oscars-galan fast för svenska idrottare. Idrottsgalan är en stor grej i Sverige som sänds på TV och minst en medlem från kungafamiljen är närvarande. Galan äger rum i Stockholm, Globen. Den är till för att hylla svenska idrottare och de som gjort något extra inom idrotten under året. Svenska idrottsgalan är en höjdpunkt för många sportälskare, där alla Sveriges främsta idrottare är samlade på en och samma plats. Många sitter klistrade framför Tv:n för att se vilka av alla framgångsrika svenska idrottare som får pris.

Bild: Idrottsgalan.se
Bild: Idrottsgalan.se

Priser

Det finns en mängd olika priser som dela ut under denna gala, några av dessa är:

  • Årets manliga idrottare. Priset delas ut av Svenska idrottsförbundet till den man som under året gjort en insats inom idrotten som gör honom till årets manliga idrottare.
  • Årets Kvinnliga idrottare delas ut av svenska idrottsförbundet till en kvinna som under året gjort insatser som utmärker henne till årets kvinnliga idrottare.
  • Årets lag tilldelas ett lag vars insatser under året meriterar laget till årets främsta lag.
  • Årets idrottsledare tilldelas en ledare inom sport, pristagaren framröstas av Svenska Idrottsakademin.
  • Årets nykomling, eller Svenska Dagbladets Idrottsstipendium och lilla bragdguldet som det också kallas, delas ut till en ung idrottare som visat lovande resultatutveckling under året. Priset är på 75 000 kronor.
  • Tv-sportens Sportspegelpris tilldelas en idrottare som medverkat i programmet sportspegeln.
  • Bragdguldet eller Svenska Dagbladets Guldmedalj delas ut av Svenska Dagbladet till årets främsta idrottsbragd. Det kan antingen ges till ett helt lag, eller till en individuell idrottare. Denna medalj kan en individuell idrottare endast tilldelas två gånger. Det är bara tre svenska idrottare som fått medaljen två gånger, dessa är:

Ingemar Stenmark

Ingemar stenmark föddes år 1956 i södra Lappland. Han är en av tidernas absolut bästa alpina skidåkare, och har genom året samlat på sig 2 OS-guld, 5 VM-guld och hela 86st världscupsegrar i slalom och storslalom. En undersökning visade att svenska folket ansåg Ingemar Stenmark som århundrades främsta svenska idrottsman, och utsågs år 2000 av Svenska Idrottsakademin till Sveriges näst bästa idrottsman genom tiderna, efter Björn Borg.

Ingemar fick bragdguldet år 1975 och 1978.

Anja Pärsson

Anja Pärsson föddes år 1981 i Lappland. Hon är genom tiderna den bästa kvinnan i modern tid inom alpin skidåkning. Under sin karriär har hon sammanlagt 13 VM-medaljer, varav 7 guld, 42 världscupssegrar, 1 OS-guld och totalt 19 mästerskapsmedaljer. Hon tävlade för IK fjällvinden, samma klubb som Ingemar Stenmark tävlade för. Hon avslutade sin karriär år 2012.

Anja fick bragdguldet år 2006 och 2007.

Björn Borg

Björn föddes år 1956 i Stockholm, och växte upp i Södertälje. Han är en svensk tennisspelare, och inom tennis en av världens bästa genom tiderna. Han vann under sin karriär 11 singeltitlar Grand Slam-turneringar. Han utsågs år 2000 som århundrades bästa idrottsman av Svenska Idrottsakademin. Han upptogs år 1987 i International Tennis Hall Of Fame och 2003 i Swedish Tennis Hall Of Fame.

Björn fick bragdguldet år 1974 och 1978