Premier League

Premier League är Englands högst rankade division och kan därför ses som Englands svar till Sveriges Allsvenskan. Att kvalificera till Premier League gör man på samma sätt som till Allsvenskan, genom så kallad befodran och relegering, ett system där de lägst rankade i Premier League och de högst rankade i English Football League byter plats i slutet av varje säsong. English Football League är Englands motsvaringhet till Superettan, de är båda betraktade som respektive lands näst bästa ligor. Premier League är till för Engelska och Walesiska lag och då inte för resten av Storbrittanien. Ligan inehåller 20 lag per säsong vilket är ett relativt högt antal när man jämför med Allsvenskans 16, dock så är det ett normalt tal på en global skala. Ligan utspelar sig under vinterhalvåret och säsongen sträcker sig från Augusti till Maj månad, under denna tid hinner lagen spela 38 matcher var då de ska möta varje lag två gånger, en gång på bortaplan och en gång på hemmaplan.

1992 skapades FA Premier League

Ligan skapades den tjugonde februari år 1992 och gick då under namnet FA Premier League. Detta kom som följd av att ett antal lag från ligan Football League First Division valde att slå sig fria från den då 104 år gamla ligan för att ta del av ett erbjudande att få rätt till TV rätter. Denna rätt tjänar den nya ligan (nu kallad Premier League) två komma två biljoner engelska Pound per år, varav 1.6 biljoner tilldelas de olika lagen. Dealen inkulderar att TV kanalerna BskyB och BT group får sända 116 respektive 38 av matcherna som spelas varje säsong. En av anledningarna till att detta drar in så stora summor är att Premier League är den populäraste ligan i hela världen att följa på TV med cirka 4.7 miljarder tittare i 643 miljoner olika hem i 212 territorier. Inte nog med att det är den populäraste ligan att se på TV så är det den näst populäraste ligan att vara fysiskt närvarande på matcher efter tysklands Bundesliga. I genomsnitt har en Premier League match 36 tusen tittare på plats och bundesligas motsvarande siffra ligger på 43 tusen.

Premier League är rankad som tredje bästa ligan i världen efter tysklands bundesliga och spaniens La Liga. Sedan ligan som sagt grundades år 1992 har 47 olika lag varit del av denna varav vilka endast sex lag faktiskt tagit hem vinsten, dessa lag är Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Blackburn Rovers och till sist Leicester City. Lagen ovan är listade från flest vinster till lagen med endast en vinst. Manchester United har för tillfället flest Premier League vinster med 13 sådana. Det svårslagna laget var även det första att någonsin ta hem titeln i ligan medans Leicester City tog hem sin första vinst någonsin i den senaste säsongens Premier League. De fem lag som placerar högst i Premier League får en plats i Champions League, en liga där de bästa lagen i Europa tävlar. Ett namn som är värt att nämna när man talar om Premier League är Alan Shearer, den man som genom tiden gjort flest mål i ligan med hela 260 sådana.