La Liga

La Liga är en spansk fotbollsliga i vilken de tjugo högst rankade lagen i landet deltar. Ligan refereras ofta till som bara La Liga men dess fulla namn är La Liga Santander då den är sponsrad av just banken Santander. La Liga är den spanska termen för ordet “Ligan”. Precis som i de flesta toppligorna runt om i världen har La Liga ett kvalifikationsystem där de tre sämsta i denna liga och de två bästa i ligan Segunda División (“Andra Ligan”) byter plats i slutet av varje säsong. För att behålla antalet lag i ligan får även vinnaren av en play-off en plats i La Liga. Denna playoff är en tävling mellan de fyra lagen som placerat som trea till sexa i Segunda División. Segunda División är Spaniens motsvarighet till svenska Superettan och är alltså den näst högst rankade fotbollsligan i Spanien.

Första säsongen

Den första säsongen av La Liga spelades i 1929 där de sju höst rankade lagen i kuppen Copa Del Rey fick delta. Dessa lag var Real Unión, Arenas Club de Getxo, Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao och Real Sociedad. Under sina första år gick La Liga under namnet Primera División, alltså den första divisionen. Real Madrid, Barcelona och Athletic Bilbao har deltagit varje år sedan ligan grundades och har alltså aldrig blivit diskvalificerade på cirka 85 år (Ligan hade uppehåll under det spanska inbördeskriget 1936-1939). Barcelona van den allra första säsongen av ligan. I den senaste säsongen av La Liga tog Barcelona andraplatsen och lämnade tronen åt Real Madrid. Förra årets final blev alltså en så kallad “El Classico” vilket tittarna kallar matcherna mellan de två topplagen.

Den spanska La Liga är idag rankad som den bästa fotbollsligan i Europa av föreningen UEFA (Union of European Football Associations) följd av Tysklands Bundesliga och Englands Premier League. Real Madrid är det lag som tagit hem flest titlar i ligan med hela 32 sådana och ytterligare 23 silvermedaljer. FC Barcelona placerar som tvåa i denna lista med 24 vinster mot 24 andraplats placeringar. Dessa två lag dominerar ligan med fler vinster tillsammans än alla andra lag i ligan sammanlagt. De två tidigarenämnda laget är de enda att ta hem titeln i ligan tillsammans med de sju lagen Atlético Madrid, Athletic Biblbao, Valencia, Real Sociedad, Deportivo de Coruña, Sevilla och Real Betis.

Laguppställning 2015/16 hämtat från Wikipedia.
Skärmdump på laguppställning 2015/16 hämtat från Wikipedia.

La Liga har en stor kvantitet av berömda och framgångsfulla fotbollspelare. Lionel Messi, spelaren med flest gjorda mål i ligan, spelar för FC Barcelona där han gjort hela 316 mål mellan åren 2004 och 2016. Messi är även den spelare genom tiderna som tagit hem det presigefyllda priset Ballon D’or flest gånger då han gort detta fem gånger. Real Madrids superstjärna Christiano Ronaldo är den spelare som gjort näst flest mål i ligan då han skjutit bollen i mål för sitt lag 261 gånger sedan 2009. Precis som Messi har Ronaldo tagit emot priset Ballon D’or, detta har han gjort tre gånger vilket är lika mycket som historiska spelare som Zidane och Ronaldo Lima. Varken Messi eller Ronaldo är av spanskt ursprung då Lionel är Argentinare och Christiano Portugis.