Allsvenskan

Allsvenskan eller Fotbollsallsvenskan är en svensk fotbollsliga. Detta är den högsta divisionen ett svenskt lag kan nå och det är därmed mycket prestigefullt för ett lag att vara en del av denna liga. Ligan grundades år 1924 och är idag rankad som tjugonde bästa ligan i Europa enligt UEFA coefficients. Detta baseras på prestanda i Europeiska tävlingar de fem senaste åren. Allsvenskan är även den högst rankade serien i Skandinavien. Fotbollsallsvenskan har ett uppflyttning och nedflyttningsystem med den näst bästa ligan i Sverige, superettan. Detta innebär att de bästa lagen i superettan tar de sämsta lagen i allsvenskans plats efter varje säsong. Allsvenskan inneåller alltid 16 lag vilka ska möta varandra två gånger varje säsong. Säsongen sträcker sig mellan mars (ibland tidig april) till november. Förra säsongen segrade IFK Norrköping vilket innebär att detta är det lag som för nuvarande har ligatiteln.

GAIS var först ut

Allsvenskans första segrare var GAIS, ett lag från Göteborg. Det var först säsongen 1931 Allsvenskan fick den betydelse den har idag då vinnaren av denna liga härmed var det högst rankade laget i Sverige. Norrland och Gotland var ursprungligen exkluderade från denna liga, detta var fallet fram till 1955 då Lycksele IF fick delta som första Norrlänska lag Allsvenskan någonsin. Säsongen 1959 ändrades strukturen på ligan då kampen började på hösten och avslutades på våren istället för tvärt om. Dessutom så expanderades säsongen 1973 antalet lag som fick delta i en säsong till 14, ett tal som senare skulle komma att bli 16. Det var även runt denna tid Malmö FF först kvalificerade still Europa Cup (nuvarande Champions League) och blev första Svenska lag att ta sig till final.

Det var först säsongen 1982 så kallad “Play-off” introducerades till Allsvenskan. Play-off fungerar som ett kval där lag spelar mot lag för att avgöra vilket lag som får bli Sverigemästare. Ligan var helt enkelt utformad på ett annat sätt. Detta var fallet fram tills år 1993 när Allsvenskan återgick till sin ursprungsform (fortfarande 14 lag). Idag ser ligan i princip ut som den gjorde i 1993 förutom att 16 lag fick delta varje år från och med säsongen 2008. Pokalen vinnarna i Herrallsvenskan får hålla kallas för Lennart Johanssons pokal. Denna pokal har tilldelats vinnarna sedan säsongen 2001, innan dess kallades den för von Rosens pokal. Pokalen förlorade detta namn efter det kom fram att Clarence von Rosen (som pokalen namngetts efter) var Nazist under andra värlsdkriget.

Idag leder Stockholmslaget AIK (allmäna idrottsklubben) Allsvenskan för herrar tätt följt av Göteborgslaget BK Häcken. Längst ner ligger Östersunds FK och Örebro SK. Allsvenskan är TV-partners med TV4 gruppen och C more och har ett Radiopartnerskap med SR (Sveriges Radio). Här följer status om spelare med betydelsefulla titlar inom Allsvenskan; Spelaren med flest seriesegrar är Tomas Ravelli, titeln som spelare med flest segrar i rad delas mellan Leif Engqvist och Torbjörn Persson. Jan möller är den spelare med flest medaljer i Allsvenskan och Magnus Andersson är snabbaste guldmedaljör. Sist men inte minst så är Teitur Thordarson (island) förste utlänska guldmedaljör i Allsvenskan.