E-sport

De flesta av de sporter som vi idag utövar har funnits många år tillbaka i tiden. Något som däremot har vuxit fram de senaste åren och som många kanske inte förknippar med sport är E-sport eller elektronisk sport. Detta är ett samlingsbegrepp för tävlingar man utför via datorn eller en spelkonsoler, de tävlande spelar alltså datorn mot varandra. Dessa tävlingar kan man delta i genom internet, via ett lokalt nätverk, ett lan eller där spelare samsas om samma konsol. Begreppet E-sport myntades i Sydkorea i slutet av 1990 talet med spelet Starcraft.

Aftonbladet har en egen sida för E-sport, Aftonbladet Esport. Här kan du hänga med och läsa senast nytt inom datorspelsvärlden. Sidan är uppdelad på olika spel där du kan läsa artiklar, intervjuer och senaste nytt.

E-sportens historia

Att tävla i datorspel började egentligen redan med arkadspelen, som är ett datorspel i en spelautomat, då olika lag tävlade mot varandra. 1990 och 1994 ordnade Nintendo världsmästerskap i där vinnaren fick en spelkassett i silver. Den första tävlingen att Tv-sändas var det australienska programmet A*mazing där två barn spelade Nintendospel mot varandra.

Men redan 1988 började man att spela Netrek som var det första spelet där man spelade mot varandra över internet och servrar lokaliserade spelare. 1993 utnämnde tidningen Wired Magazine spelet till det första inlinesportspelet. Samma år släpptes datorspelet Doom till PC, vilket blev en stor succé och populärt att spela mot varandra. Året efter släpptes efterföljaren Doom II och Microsoft ordnade då en turnering där spelare träffades i Richmond, Virgina. Vinnaren i denna turnering blev Dennis ”Thresch” Fong, som också var världens första pro-gamer att kunna tjäna pengar på sitt spelande. Thresch vann även Quake-turneringen 1997 där en Ferrari 308 stod som förstapriset.

Dreamhack

Dreamhack är världens största LAN-party som anordnas i Sverige, en träff dit spelintresserade människor kommer med sina datorer och kopplar ihop sig för att spela mot varandra. Dreamhack grundades på 1990-talet i Malung och sedan 2001 anordnas träffen på mässanläggningen Elmia i Jönköping. Sedan 2008 finns Dreamhack även på Expolaris Kongresscenter i Skellefteå. Grundaren fick 2007 motta ett hederspris från Jönköpings kommun med motiveringen för evenemangets betydelse för kommunen, näringslivet och stadens högskola
Vid Dreamhack Winter 2010 satte man världsrekord i antalet uppkopplade datorer i ett nätverk vilket var hela 13 153 datorer. De erhöll även rekordet 2007 med 10 455 datorer. Hela eventet arrangeras av Dreamhack AB, där ca 800 frivilliga funktionärer uppdelade i olika team ser till att deras specifika uppgift fungerar. Som exempel finns ett team som hjälper till med tips och förslag vid spelarnas eventuella datorproblem och ett annat team sköter säkerheten.

Idag består Dreamhack av själva lanet uppdelat i olika ytor kallade a, b, c och D (vissa av dessa salar kan användas som sovsalar) där varje spelare har en fast punkt vid sin egen dator. På storbildsskärmar kan man se spel- och demotävlingar, samt DreamExpo där man kan titta samt testköra den senaste tekniken, delta i olika seminarium, föreläsningar, ställa upp i tävlingar mm. Utanför mässhallarna bjuds det på grillat, eldshow, bungyjump, lasertag och kart racing.

ESport-ESL