Björn Borg

Björn Borg föddes den 6 juni år 1956 i Stockholm. Hans växte upp i Södertälje med sin mamma Margaretha och sin papa Rune. Björns intresse för tennis började med ett guldigt tennisracket hans pappa hade vunnit på en bordtennis-tävling. Björn var som liten fascinerad av tennisracket och  fick det av sin pappa, detta var starten på Björns tenniskarriär.

Karriären

Björn_Borg2

Bild: Wikipedia

Björn slog igenom ovanligt tidigt och redan som 15-åring spelade han Davis Cup för Sverige. I debutmatchen besegrade han nyzeeländaren Onny Parun som då var mycket mer erfaren än vad Björn var. År 1973 gjorde Björn debut i Wimbledonmästerskapen där han tog sig till en kvartsfinal där han förlorade mot en engelsman vid namn Roger Taylor. Det tog inte lång tid innan Björns proffskarriär var igång och redan som 18-åring vann han din första Grand Slam-titel. Det var få som trodde att han skulle lyckas vinna den avgörande matchen, men tillslut lyckades han vända och vinna matchen och blev därmed den yngsta någonsin att ta hem mästerskapstiteln. Under samma år tog björn hem ett av de professionella tennismästerskapen, när han som 18-åring vann US pro och blev den yngsta någonsin att göra även detta. Han vann även turneringen år 1975 och 1976. Björn har även vunnit Swedish Open i Båstad tre gånger, år 1974, 1978 och 1979. Björn hade en otroligt bra fysik, uthållighet och styrka. Han var även snabb och rörlig vilket gjorde att han kunde täcka hela banan. Han var otroligt bra på grundslagen från bakplan och blev känd för framförallt slagen från backhandsidan. På forehandsidan slog Björn hårda tunga slag med liten felprocent som tröttade ut motståndarna. Serven var något han under hela sin karriär jobbade med att förbättra, då denna inte var den bästa.

Relationer

Den 24 juli år 1980 gifte sig Björn Borg med Marian Simionrscu som är en tennisspelare från Rumänien. Detta äktenskap höll 4 år och slutade i skilsmässa år 1984. Ett år efter skilsmässan träffade han fotomodellen Jannike Björling, som han sedan fick sonen Robin med. De gifte sig aldrig och avslutade relationen 1988. Därefter gifte han sig med den italienska sångaren Loredana Berte år 1989, de skiljde sig sedan år 1993. Björn gifte sig år 2002 med Patricia Östfeldt som han idag har en son med. Sonen heter Leo och är född år 2003.

 

Märket Björn Borg

Björn Borg har givit namn till modevaruhuset Björn Borg som säljer skor, kläder, glasögon, väskor, parfymer och underkläder till både män och kvinnor. Varumärket drivs av ett företag som tidigare hette World Brand Management (WBM) men som idag heter Björn Borg AB. Det var i december år 2006 som björn sålde Varumärket till WMB för hela 124 miljoner svenska kronor. Det var år 2007 som WMB bytte namn till Björn Borg AB. Man kan handla från Björn Borg i främst Nederländerna, Danmark, Sverige och Norge. Den största försäljningen sker i Nederländerna. År 2010 hade Björn Borg AB cirka 3800 återförsäljare för deras underkläder och ungefär 6000 för andra produkter.

Varumärket är mest känd för sina underkläder och för deras loga.