Real Madrid vann cupen komfortabelt

Med totalt 5-1 tog Real Madrid en säker vinst i årets Supercopa de España. Grunden lades i första matchen då bland annat ett självmål av Barcelona gjorde att Real vann med 3-1. Barcelona var därefter tvungen att vinna med minst 2-0 vilket krävde ett offensivt spel av laget, men något offensivt spel blev det knappast.

Inför första finalmatchen mellan Real Madrid och Barcelona låg favoritskapet något till Barcelonas fördel och spelbolagen visade även oddsmässigt att de trodde på vinst för Barcelona. Men vissa orosmoln fanns på himlen vilket flera tidningar lyfte upp.

Turbulens i Barcelona

Det problem som Barcelona haft under tiden före matchen är oroligheter kring framtiden – även om de officiellt inte angett detta. De som följt nyheter kring den spanska ligan har väll knappast missat att de tappar en av deras absolut mest lysande stjärnor  – Neymar. Det hårt satsande franska laget PSG lyckades locka till sig brasilianaren genom att erbjuda hela 230 miljoner euro. Även om Barcelona knappast har en ekonomisk kris är de svårt att tacka nej till ett så extremt högt bud. Om sedan Neymar kan tillföra det sista steget för PSG, som behövs för att de ska lyckas internationellt, återstår att se. Om inte annat får de en färgstark spelare som tillför publik och ökar intresset för klubben.

Med denna förlust i bagaget har det mesta handlat om att hitta en ersättare för Neymar och det är inte svårt att tro att detta påverkat lagets möjlighet att förbereda sig för cup-finalen mot Real.

Real hade i sin tur en lång tid av stabilitet bakom sig. Zidane hade verkligen lyckats bygga ett lag med vinnarinstinkt och laget har inte haft några större problem eller försäljningar under den senaste tiden.

Real vann bägge matcherna

Första matchen stod minst sagt Christiano Ronaldo i fokus. Han blev inbytt en bit in i matchen, var en av målskyttarna och hann även med att bli utvisad. Någon dag efter matchen blev det även klart hur länge han skulle bli avstängd för det regelbrott han gjorde, avstängning i fem matcher. Därmed var det klart att han inte skulle få vara med på returmatchen.

Efter 3-1 hade alltså Real ett rejält övertag inför kommande match. Detta i alla fall målmässigt. Men Ronaldo var avstängd och både Bale och Isco saknades i startelvan. Men det var något som uppenbarligen inte gjorde någon större skillnad. För i den andra matchen visade Real att det inte var någon tvekan på vilka som skulle få lyfta cuppokalen.

Fyra minuter in på matchen slog Asensio till med ett klassiskt drömmål. Med ett välriktat skott strax utanför målområdet gav han 1-0 till Real. Det resulterade däremot inte i någon våldsam offensiv från Barcelona – snarare tvärtom.

Det var Real Madrid som dominerade stort i hela första halvlek. Avslut på mål var 9-1 till Reals fördel och inte oväntat kom 2-0 i slutet av första halvlek. Inför andra halvlek ledde alltså Real med hela 5-1 i cupen och det blev även slutresultatet.

Kraftig kritik mot Barcelona

Barcelona fick utstå mycket hård kritik efter cupförlusten. Svenska medier skrev bland annat om ”utskåpning”, ”värst på 30 år” och ”Inga muskler, ingen själ”. Den spanska pressen var inte oväntat ännu hårdare. Inte sedan 1987 har Barcelona förlorat säsongens två första matcher och det har enbart hänt två gånger i klubbens historia.

Real Madrids coach, Zinedine Zidane, valde däremot inte att kritisera Barcelona utan att lyfta upp sitt eget lags prestation och att skillnaden mellan de två lagen knappast kommer vara lika stor kommande matcher. Bland annat valde Aftonbladet att citera honom efter matchen med:

”Det kommer inte att vara lika stor skillnad när La Liga startar. Det kommer bli en svår säsong”