Allt vanligare med utbildningar inom e-sport

Televised_Star_Craft

E-sporten har växt mer och mer för varje år, den håller faktiskt på att bli en av de mest populära sporterna i världen om man ser till antalet utövare. Det är nog inte många som kopplar ihop datorspelande med sport, men det här är alltså en sport som tar över allt mer. På senaste tiden har det dessutom dykt upp fler och fler utbildningar som inriktar sig mot datorspelande på en högre nivå. Både gymnasieskolor och eftergymnasiala utbildningar har dykt upp för dem som sysslar med e-sport.

Sveriges första e-sportutbildning

Den första att lansera en gymnasieskola för e-sport var Arlandagymnasiet i Sigtuna. Arlandagymnasiet har en mängd idrottprogram inom klassiska idrotter, men har nu alltså blivit först i Sverige med att erbjuda en utbildning inom e-sport. Läsåret 2015-2016 startade utbildningen upp och skolans mål är att ge elever som vill satsa på sporten samma möjlighet som en professionell satsning i en mer traditionell sport som exempelvis hockey eller fotboll kräver. Första året erbjuds eleverna som vill satsa på e-sport en utbildning som håller sig inom ramen för de individuella valen på 200 poäng. Tre pass i veckan får de som väljer denna utbildning och då erbjuds möjligheten att fördjupa sig i sporten via kurserna idrott och hälsa – specialisering 1 och 2, Träningslära 1 och 2 finns som utökade kurser.

Utbildningen kan du söka om du väljer Teknikprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, samhällsprogrammet med mediainriktning eller eller Estetiska programmet med mediairikning. Fördelen med detta program är att lärarna är inställda på att kunna hjälpa och stödja eleverna. Kräver idrotten att man är borta från skolan för att kunna träna eller tävla så finns hjälpmedel för att kunna studera vart man än befinner sig i världen.

Dator och mobilspel blir allt populärare

Det blir allt mer populärt med dator och mobilspel, vilket e-sportens utveckling tydligt visar på. Även för de som inte är intresserad av tävling och klassiska dator- eller tv-spel så finns idag en mängd olika spel som tidsfördriv, för både dator, mobil och surfplatta. Facebookspel, spel på casino, platsbaserade spel är bara ett urval. Idag finns en mängd spelutvecklare på marknaden, som ständigt jobbar med att ta fram nya spel. Den senaste hypen är Pokémon Go som släpptes i juli 216 som en gratis mobilapp för iPhone och Android. Det platsbaserade spelet blev en dunderhit med miljontals spelare redan från start.

Bild: Kai Hendry from London, UK (Televised Star Craft, 1) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons